Jedna z dceřiných společností Vajdova holdingu Proxy - Finance loni vydělala 808 milionů po zdanění

16.12.2008 09:40

Slovenský miliardář s českým pasem Peter Vajda (61) loni uspěl. Jím kontrolovaný holding Proxy - Finance zvedl čistý zisk ze 124 na 295 milionů korun. Za vzestupem stojí především přijaté dividendy, které meziročně vyskočily o téměř 200 milionů.

Právě dividendy představují dominantní složku hospodářského výysledku Proxy - Finance. Právě z tohoto důvodu je jisté, že zisk investičního holdingu bude letos ještě mnohem vyšší. Jestliže klíčové dcery Proxy - Finance v roce 2006 vydělaly 346 korun po zdanění, což se promítlo na přijatých dividendách v roce 2007, loni to bylo už 909 milionů. Pokud dojde k obvyklému toku dividend, zisk Proxy - Finance by měl výrazně překročit půl miliardy korun. V ideálním případě by mohl přesáhnout 800 milionů. 

Jádro skupiny Proxy - Finance představuje Prvá slovenská investiční skupina (PSIS), která loni dokázala vytvořit zisk po zdanění ve výši 808 milionů. Dceřiný Majetkový Holding vydělal 103 milionů. Do skupiny Proxy - Finance spadá několik desítek dceřiných a zejména vnukovských podniků. Jde například o obchodníka s cennými papíry BH Securities, realitní skupinu Fintop, Dimension nebo zajímavé moravské vinařství Sonberk. 

Vládce skupiny Vajda pomáhal Jiřímu Tesařovi s divokou privatizací IPB. Dlouhá léta byl členem dozorčí rady padlé banky.

-mot-

Zpět