Komárek v Rusku? Nezabírá ani Švarc, takže zatím vůbec nic

23.11.2009 15:18

Čtyřicetiletý Karel Komárek prostřední se opravdu hodně snaží proniknout na ruský trh fosilních paliv. Aby posílil naději na úspěch, najal Pavla Švarce, bývalého generálního ředitele a předsedu představenstva Lovochemie, Unipetrolu a naposledy státního Čepra. Na první pohled velmi zkušeného matadora.

„Vždycky jsem říkal, že Unipetrol se dá řídit v sobotu dopoledne U slepiček mezi osmou a dvanáctou. Popovídám si s ředitelem chemičky, který mi řekne hlavní věci, které chce řešit a svůj návrh řešení zdůvodní. Já se k tomu vyjádřím a za hodinu jsme hotoví,“ řekl loni Andrej Babiš, majitel Agrofert Holdingu. Tímto vyjádřením poměrně přesně popsal, o čem vlastně jsou Švarcovy zkušenosti a dovednosti.

Švarc začal v polovině ledna letošního roku řídit byznys skupiny KKCG v segmentu zpracování ropy v Rusku a východní Evropě. Stěžejním projektem měl být ropný terminál v Primorsku poblíž St. Petěrsburgu. Z překladiště kousek nad někdejším Leningradem měla putovat ruská ropa tankery především do evropských přístavů. „Definitivní rozhodnutí o jeho výstavbě by mělo padnout v březnu 2009,“ sdělil webu motejlek.com loni v prosinci Švarc. „Už brzy něco zásadního oznámíme,“ tvrdil někdy na konci letošního jara jeden z Komárkových lidí.

Je listopad a skupina KKCG neoznámila vůbec nic. Stejně tak Švarc. V ruských médiích o aktivitách KKCG rovněž není ani zmínka. Švarc přitom na projektu „pracoval“ již v době, kdy řídil státní Čepro. „Poskytoval jsem jim jakousi odbornou expertízu,“ přiznal loni webu motejlek.com sám Švarc.

Komárek se do Ruska pokouší proniknout delší dobu. Například loni v únoru jedna z jeho firem podepsala memorandum s několika ruskými podniky a regionální vládou Sverdlovské oblasti o možné výstavbě rafinerie ve městě Verchoturje. Projekt podle očekávání padl na tom, že ruská strana nebyla schopná zajistit dostatek ropy a plynu. Projekt byl od samého počátku neuskutečnitelný.
-mot-

Zpět