Polepšený Tomáš Nebeský přecenil část svého majetku o téměř dvě a půl miliardy korun

20.11.2008 20:31

Jméno čtyřiačtyřicetiletého miliardáře Tomáše Nebeského málokomu něco řekne. Snad jen pamětníci vzpomenou na nechvalně proslulý Tercier, který zůstal mnoha lidem dlužen značné částky. "Dnes je to úplně jiný člověk. Opravdu se napravil," říká jeden z předních tuzemských investorů.  V současné době Nebeský patří mezi dvacítku nejbohatších Čechů. Nejznámnější společností, kterou plně kontroluje je vlašimský Sellier & Bellot. Významný světový výrobce takzvaného malorážkového střeliva (prostě munice) měl loni obrat téměř 1,6 miliard korun a zisk po zdanění překročil devadesát milionů.

Nebeského klíčovým podnikem je ale holding Wotan Invest, pod který spadají desítky dceřiných, vnukovských, pravnukovských a jinak příbuzných firem. Jde o lesní společnosti, provozovatele hazardního byznysu (zastřešuje je Harlequ´in, pod nějž spadá sedmnáct firem, které mají většinou v názvu slovo Forbes), bezpečnostní agentura Agency of Security Fenix nebo zmíněný Sellier & Bellot. Právě u Wotanu Nebeský přikročil k významnému ztransparentnění. Hodnotu finančního majetku holdingu v pořizovací ceně 719 milionů korun nechal zvýšit na 3,13 miliard, což zhruba odpovídá realitě. Nebeského společnosti loni vydělaly v souhrnu stovky milionů korun. V budoucnu by měla značnými zisky přispět stále ještě se rozjíždějící sázková kancelář Victoria - Tip, která loni zvýšila tržby na více než 590 milionů.

Vůbec nejziskovější firmou byla N & S & N Consultans, která se v minulosti profilovala jako budoucí výrobce bioetanolu, zpracovatel CO2, třídič odpadu a provozovatel energetického zdroje. Vydělala 158 milionů v čistém. Samotný Wotan Invest dosáhl na 120 milionů, což je více než třikrát méně než v roce 2005. Mezi Nebeského obchodní partnery patří například někdejší poslanec Miloslav Soldát nebo pražské realitní eso a hoteliér Miroslav Voštiar (o jeho velmi zajímavém byznysu bude www.motejlek.com informovat někdy příště).

-mot-

Zpět