Propad prodejů automobilek v USA je gigantický, žádnou pomoc nezaslouží

02.12.2008 22:03

Listopadové prodeje v USA představují pro největší automobilky naprostou katastrofu. "Nejlépe" si vedl Ford, který oproti loňskému listopadu propadl "jen" o 31 procent. Nejhůře dopadl Chrysler, jemuž se prodej zřítil o 47 procent.

Velká trojka amerických automobilek General Motors, Ford a Chrysler požaduje v Kongresu federální půjčku ve výši 25 miliard dolarů. Pokud firmy peníze nedostanou, takřka najistu spadnou do režimu ochrany před věřiteli. Česky řečeno jde o bankrot. Šéfové zmíněných automobilek nabízejí, že pokud budou peníze, přijmou roční mzdu ve výši jednoho dolaru. Ze strany Ricka Wagonera (GM), Alan Mulallyho (Forda) a Roberta Nardelliho z Chrysleru jde o nehoráznou demagogii. Všichni manažeři si v minulosti nechali vyplácet odměny v řádu desítek milionů USD.

Ani jedna z automobilek si žádnou pomoc nezaslouží. Způsob jejich fungování je naprosto absurdní. Modely mají zastaralé, poruchové, ošklivé, vysoce nákladové. Prodej je založen na slevách a nikoli na vlastnostech vozů. "Vůbec nechápu, jak si tady lidé mohou kupovat americká auta. Vždycky, když jsem v Detroitu, mám pocit, že se vracím o desítky let do minulosti," říká jeden z Čechů dlouhodobě žijící ve Spojených státech.

-mot-

Listopadové prodeje aut v USA

automobilka         počet prodaných vozů    meziroční propad

General Motors            153 404                        41 %

Toyota                        130 307                        34 %

Ford                           122 723                        31 %

Chrysler                       85 260                         47 %

Honda                          76 233                         32 %

Zpět