Babišova titanová Precheza krvácí v Číně, loni tam prodělala 234 milionů korun

29.06.2009 23:39

Přerovská chemička Precheza patřící do skupiny Agrofert Holding Andreje Babiše loni vykázala první ztrátu v dohledatelné historii (poslední známý údaj je z roku 1993). Prodělala 142 milionů korun. Přední světový výrobce titanové běloby tratil na silné koruně, prudkém zdražení síry a vysoké ceně plynu.

Hospodaření ale nejvíce ovlivnila tvorba opravných položek a rezerv ve výši 117 milionů korun, které jdou na vrub investic v Číně. Precheza tam má dvě dcery. Precheza Titanium Dioxine Technology měla ztrátu 185 milionů a Agrofert Pigment 49 milionů. Sitauce přerovské chemičky jasně dokazuje, že se v Číně nedá vydělávat. Babiš je přitom nejvýznamnějším průmyslníkem v regionu střední a východní Evropy.

Precheza s šesti sty zaměstnanci hraje ve skupině Agrofert Holding důležitou roli. Byla vůbec první chemičkou, kterou Babiš koupil. Kontrolu nad ní převzal v roce 1996. Právě chemická větev tvoří páteř dnešního průmyslového konglomerátu s více než stomiliardovými tržbami. Kromě Prechezy do ní patří německý SKW Piesteritz, slovenské Duslo s odštěpným závodem Istrochem, Deza, Synthesia, Lovochemie, Fatra, Precolor a významné podíly v CS Cabotu a Kemiflocu.

Precheze, která vyváží téměř devadesát procent produkce, loni poklesly tržby o 80 milionů na 1,76 miliardy Kč. Dominantní část výroby představují anorganické pigmenty, zejména titanová běloba a železité pigmenty, případně monosal. Společnost loni vyprodukovala přes 41 tisíc tun titanové běloby.

Vedení firmy počítá, že letos a příští rok bude čelit dopadům globální finanční krize. Precheza je totiž napojena na automobilový průmysl a stavebnictví, tedy obory, které mají velké problémy. Firmě naopak nahrává, že během prvních měsíců letošního roku oslabila koruna, klesla cena síry, plynu a některých dalších surovin.
-mot-

Zpět