Investor "Ivan the Terrible" Boesky

07.12.2008 20:34

Prvního prosince před 22 lety vyšla na titulní stránce amerického časopisu Time fotografie Ivana Fredericka Boeskyho z výše zmíněným titulkem. Dnes 71letý muž se stal legendou již za svého života. "Domnívám se, že chmtivost je zdravá. Můžete být chamtiví, a přesto mít ze sebe dobrý pocit," tato památná slova pronesl v roce 1986 na půdě Berkeley's Business School v Kalifornii. O rok později stejná slova zazněla z úst Michaela Douglase ve filmu Olivera Stonea Wall Street. Douglas za postavu Gordona Gekka obdržel Oscara. Byla to jeho životní role. Něco jako, když Marlon Brando hrál Kmotra.

Gordon Gekko (Ivan Boesky) se stal na Wall Streetu ikonou. Jeho napodobování skončilo letošním masakrem na světových kapitálových trzích.

Sám Boesky byl na konci osmdesátých let odsouzen za zneužívání informací. Dostal 42 měsíců a pokutu ve výši 100 milionů dolarů. V té době šlo o obrovské peníze. Boesky si nakonec odseděl necelé dva roky v kaliforenském Lompoku. Dnes žije v ústraní a možná bádá nad svými kořeny. Rodiče Ivana Hrozného pocházeli z Ruska.

-mot-

Zpět