Miliardář Radovan Vítek drtí Tipos. Slovenská obdoba Sazky mu musí vyplatit více než miliardu Sk plus úroky. Rozhodl tak Nejvyšší soud SR.

28.10.2008 22:40

Nejvyšší soud Slovenské republiky vydal zhruba před dvěma týdny rozhodnutí, že Tipos, národná lotériová spoločnosť musí zaplatit společnosti Športka více než jednu miliardu slovenských korun plus úroky z prodlení v řádu mnoha set milionů. Tipos, který vlastní v zastoupení Ministerstva financí SR Slovenská republika, má na zaplacení už jen něco kolem dvou týdnů. Možná jestě důležitější je výrok, že Tipos neoprávněně používal know-how Športky, které mu zakazuje používat. Soud vyšel ze znaleckého posudku. Nejvyšší soud SR potvrdil rozhodnutí Krajského soudu v Bratislavě. Naplnila se tak vážná obava, kterou ve výroční zprávě Tiposu zmínil jeho předseda představenstva a generální ředitel Peter Kapusta. "Nepříjemným dědictvím minulosti je osm let trvající spor se společností Športka, který je v současnosti po nepříznivém výsledku prvostupňového soudu pro Tipos na rozhodnutí Nejvyššího soudu SR," stojí ve výroční zprávě.

Tipos čekají mimořádně těžké časy. Zakousl se do něj totiž realitní magnát, drsný investor a jeden z pěti nejbohatších občanů České republiky Radovan Vítek. Sedmatřicetiletý predátor ovládá kyperskou společnost Lemikon, která je věřitelem z té pohledávky (právnický termín) a držitelem know-how Športky, které je detailně popsáno ve znaleckém posudku. Vítek rozhodně Tipos šetřit nebude. Jde o naprosto nekompromisního obchodníka, který zásadně neustupuje. Jeho kauzy v posledních letech detailně mapoval časopis TÝDEN. Právním zástupcem Lemikonu je Tomáš Rybář. Tento český Tom Hagen (právník Dona Corleoneho z knihy a filmu Kmotr) je znám tím, že má v podstatě pouze jednoho jediného klienta. A tím je Radovan Vítek. Paradoxní je, že Vítek první miliardy vydělal na Slovensku. Po letech si přichází pro další.

Podle zcela důvěryhodných informací webu www.motejlek.com Vítkovi lidé budou postupovat velmi tvrdě. Už do jednoho měsíce budou schopni téměř zcela zastavit byznys Tiposu, tedy pokud nezaplatí. To nebude vůbec jednoduché, protože není jisté, že firma disponuje tak velkými finančními prostředky. Podle poslední výroční zprávy měla na konci roku 2007 na účtech "pouhých" 881 milionů Sk. Vítkovi možná stávající výhra nebude stačit. Stávající verdikt totiž může být považován pouze za část ušlého zisku. Pokud bude požadovat skutečnou škodu, půjde o dalších mnoho miliard Sk.

Tipos loni utržil 7,8 miliard Sk a vydělal 280 milionů po zdanění. Vznikl na konci roku 1992, kdy se lidé kolem tehdejšího slovenského premiéra Vladimíra Mečiara rozhodla oslabit pozici Športky a přetáhnout pod stát, tedy jejich kontrolu, provozování loterijních a sázkových her. Tipos v zásadě násilně převzal byznys Športky. Jeho hlavní hry jsou Loto nebo Loto 10. V aktuálních jackpotech slibuje úspěšným sázejícím vyplatit více než 370 milionů Sk. Otázkou je, jestli k tomu skutečně dojde.

Vítek pohledávku Športky a know-how získal za pakatel. Nahrála mu skutečnost, že na Slovensku dnes nikdo nemá odvahu postavit se vládě Roberta Fica. Vítek je v přátelském vztahu s finanční skupinou J&T, zejména s Patrikem Tkáčem. Páteř Vítkova jmění, které zcela jistě přesahuje miliardu USD, představuje skupina zastřešená společností Czech Property Investments. Její aktiva na konci loňského roku dosahovala výše 21 miliard korun českých. Čistý zisk CPI za rok 2007 činil 3,8 miliard Kč.

Miroslav Motejlek

 

 

Zpět