Propad prodejů automobilek v USA je gigantický, žádnou pomoc nezaslouží

02.12.2008 21:41

Listopadové prodeje v USA představují pro největší automobilky naprostou katastrofu. "Nejlépe" si vedl Ford, který oproti loňskému listopadu propadl "jen" o 31 procent. Nejhůře dopadl Chrysler, jemuž se prodej zřítil o 47 procent. Společnost Ford předpokládá, že prodej aut v USA se příští rok propadne na 12,5 milionů kusů. Roční průměr za léta 1998 až 2006 se přitom pohyboval na úrovni 17 milionů prodaných vozů.

Velká trojka amerických automobilek General Motors, Ford a Chrysler požaduje v Kongresu federální půjčku ve výši 25 miliard dolarů. Pokud firmy peníze nedostanou, takřka najistu spadnou do režimu ochrany před věřiteli. Česky řečeno jde o bankrot. Šéfové zmíněných automobilek nabízejí, že pokud budou peníze, přijmou roční mzdu ve výši jednoho dolaru. Ze strany Ricka Wagonera (GM), Alan Mulallyho (Forda) a Roberta Nardelliho z Chrysleru jde o nehoráznou demagogii. Všichni manažeři si v minulosti nechali vyplácet odměny v řádu desítek milionů USD.

Ani jedna z automobilek si žádnou pomoc nezaslouží. Způsob jejich fungování je naprosto absurdní. Modely mají zastaralé, poruchové, ošklivé, vysoce nákladové. Prodej je založen na slevách a nikoli na vlastnostech vozů. "Vůbec nechápu, jak si tady lidé mohou kupovat americká auta. Vždycky, když jsem v Detroitu, mám pocit, že se vracím o desítky let do minulosti," říká jeden z Čechů dlouhodobě žijící ve Spojených státech.

-mot-

Listopadové prodeje aut v USA

automobilka         počet prodaných vozů    meziroční propad

General Motors            153 404                        41 %

Toyota                        130 307                        34 %

Ford                           122 723                        31 %

Chrysler                       85 260                         47 %

Honda                          76 233                         32 %

Zpět