Babiš vsadil na Kváče a Říhu, mají postavit na nohy jeho krvácející byznys s masem

05.08.2009 12:56

Masná část Agrofert Holdingu loni propadla do hluboké ztráty. Tři masokombináty prodělaly v souhrnu přes 230 milionů korun. Ztrátu vykázaly i ty, které Agrofert před pár měsíci koupil spolu s Agropolem. V letošním prvním pololetí se lehce zmohly a vytvořily malý zisk.

Z hlediska tržní hodnoty celého Agrofert Holdingu masokombináty nepředstavují příliš cenný byznys. Přesto majitel skupiny Andrej Babiš dává obrovskou až nadměrnou energii do jejich přetavení v úspěšné podniky. Zatím se to příliš nedaří. Pro Agrofert navíc představují značnou finanční zátěž. Mateřská společnost například ručila na konci roku 2008 za úvěry pro Kostelecké uzeniny ve výši 1,24 miliardy korun a pro Hyzu za bezmála půl miliardy.

Drůbežářskou část Agrofert Holdingu nově řídí třiapadesátiletý Milan Říha, kterého Babiš považuje za nejlepšího českého drůbežáře. Do konce června byl generálním ředitelem ziskového Drůbežářského závodu Klatovy. Říha bude mít na starosti především Jihočeskou drůbež, Jihočeskou drůbež Milovice, Promt Modřice, Intergal Vrchovina. Tyto firmy loni dosáhly obratu přes pět miliard korun a Babiš je získal při letošní koupi skupiny Agropol Group. Někdejší drůbežářské podniky Jiřího Malúše jsou v souhrnu výrazně ztrátové. Říha má v oboru drůbeže značné zkušenosti. Jihočeskou drůbež už v minulosti řídil, poté byl nějaký čas generálním ředitelem Xaverova a naposledy stál v čele již zmíněného Drůbežářského podniku Klatovy Josefa Velíška.

Kostelecké uzeniny a Maso Planá řídí od května letošního roku čtyřicetiletý Pavel Kváč, který přišel z MP Krásno (dříve Masný průmysl Krásno). V Kostelci nahradil nepříliš úspěšného ředitele Jana Stoklasu a v Plané Emil Kaspera. Kostelecké uzeniny jsou vůbec největším tuzemským masokombinátem. Loni se propadly do ztráty 61 milionů, když o rok dříve měly zisk 34 milionů. Po osmi letech loni vykázala ztrátu i společnost Maso Planá. Oba masokombináty předloni dosáhly obratu ve výši 6,2 miliard. Tento segment, který se dá nazvat červené maso, dostal v rámci představenstva Agrofertu na starosti šéf pekárenského Penamu Jaroslav Kurčík. Předtím za něj zodpovídal výkonný ředitel holdingu Petr Cingr. Tvrdit, že uspěl, by asi nebylo na místě.

Nejhorší zpracovatelem masa spadajícím pod Agrofert Holding je jednoznačně slovenská Hyza. Loni téměř zdvojnásobila ztrátu na 181 milionů Sk (zhruba 145 milionů Kč). Tržby se v přepočtu pohybovaly kolem dvou a půl miliard Kč. Firma vznikla v roce 2007 spojením Hyzy, THP a Hydiny. Letos si prý vede lépe.

Na uzenářském trhu postupně dochází ke konsolidaci. Oproti jiným potravinářským oborům, ale k velmi pozvolně. To představuje velmi zajímavou příležitost pro některé dravce. V letošním roce připravuje vstup na český trh investiční skupina Penta. Mezi její cíle mohou patřit dlouhodobě profitní MP Krásno Karla Pilčíka, ZŘUD-Masokombinát Písek CZ či ZŘUD-Masokombinát Polička, které kontroluje Čestmír Motejzík nebo Českomoravský uzenářský holding ze skupiny J&T, pod nějž spadají spadají KMOTR – Masna Kroměříž, Krahulík – Masozávod Krahulčí a hodická Vysočina. Poslední dva se spojují, nástupcem bude Krahulík. Penta v masném byznysu vlastní největší firmu na Slovensku Mecom Group a maďarskou dvojku Debreceni Group.
-mot-

Loňské výsledky Babišových masokombinátů
Hyza -145 milionů
Kostelecké uzeniny -61 milionů
Jihočeská drůbež -52 milionů
Promt Modřice -47 milionů*
Jihočeská drůbež Milovice -30 milionů
Maso Planá -27 milionů
Interval Vrchovina +35 milionů*
*) Údaje jsou za rok 2007

Zpět