Drůběžárny Agropolu loni prodělaly přes 220 milionů, Intergalu hrozí zavření

03.09.2009 16:54

Agropol Group se letos stal součástí konglomerátu Agrofert Holding Andreje Babiše. V minulosti mezi nejcennější aktiva Agropolu patřily jeho drůbežářské podniky. Nyní se ukazuje, že jde o čtyři černé díry. Intergal Vrchovina loni prodělal 134 milionů, Jihočeská drůbež 52 milionů, Jihočeská drůbež Mirovice 30 milionů a Promt Modřice 6 milionů. Zpracovatelé drůbeže, kterým patří zhruba čtyřicet procent českého trhu loni dosáhly celkového obratu šest miliard korun. Čtveřice předloni celkem zpracovala přes 100 tisíc tun živé drůbeže.

Prodělečné zpracovatele drůbeže čekají podstatné změny. Andrej Babiš si na tvrdou práci najal Milana Říhu, který byl do konce června generálním ředitelem ziskového Drůbežářského závodu Klatovy. První firmou, kde se budou dít velké věci je Intergal Vrchovina. Porážka a zpracování drůbeže ve firmě končí a budou přesunuty do Promtu Modřice a jeho závodu v Modřicích u Brna. O práci by mohlo přijít přes 200 lidí.

Osada Vrchovina je součástí 460 hlavé obce Skořenice poblíž Chocně. Definitivní uzavření závodu je poměrně reálné. Jedinou možností, nad kterou se ještě uvažuje je, že by se v něm vyráběly drůbeží polotovary. Intergal Vrchovina na začátku roku 2008 zaměstnával téměř 400 lidí. Loni na podzim uzavřel výrobu uzenin v závodu Žamberk. O práci přišlo kolem 150 lidí.
-mot-

Zpět