EBITDA Energetického a průmyslového holdingu stoupne až na 9 miliard korun

09.11.2009 07:08

Souhlas antimonopolního úřadu s transakcí, při níž J&T převezme firmu International Power Opatovice, umožní podstatné zvětšení Energetického a průmyslového holdingu (EPH). Dosavadní zhruba dvacítka společností se rozroste nejen o Opatovice, ale i o německou uhelnou a elektrárenskou firmu Mibrag a Elektrizaci železnic Praha.

Instalovaný výkon energetických zdrojů spadajících pod EPH stoupne na 810 megawattů, což odpovídá například uhelné elektrárně ve Chvaleticích. Podstatný bude také nárůst zisku před zdaněním, úroky a odpisy (EBITDA). Z dosavadních 4,3 miliard korun vyskočí na 8,5 až 9 miliard.

Největšími přispěvateli k provoznímu zisku budou International Power Opatovice, United Energy, Pražská energetika a Mibrag. Kromě EBITDA stoupne také dluh, který ale byznys holdingu díky silnému cash-flow bude rychle snižovat.

EPH kormidlovaný čtyřiatřicetiletým dealmakerem Danielem Křetínským je připraven na další akvizice v regionu střední Evropy. Některé účasti ale také prodá, například masokombináty. Stěžejním oborem bude jednoznačně energetika.
-mot-

Zpět