Eco-Invest Milana Fiľa čistí svoje masokombináty

13.01.2009 12:23

Situace ve slovenském masném průmyslu je dosti drsná. V posledních letech došlo na trhu ke značné koncentraci. Masokombináty začaly postupně skupovat Penta, Eco-Invest a Agrofert Holding. Právě Eco-Invest, jehož jediným vlastníkem je jeden z pěti nejbohatších Slováků Milan Fiľo se rozhodl k radikálnímu řezu v uzenářské skupině Tauris Group. Zavře dva ze čtyř masokombinátů, které vlastní. Ve Spišské Nové Vsi (spišské párky a klobásy) a na Myjavě přijde o práci kolem 250 lidí. Tauris ponechá v provozu zpracovny v Rimavské Sobotě a Mojmírovcích u Nitry.

Fiľo měl v masném byznysu velké plány. Masokombináty proto nakupoval poměrně draho. Zatím se mu ale příliš nedaří. Taurisu klesají tržby a čelí těžké konkurenci. Drtivou většinu vepřového masa kupuje v Rakousku a Německu.

Páteř Fiľova majetku představuje 49 procentní podíl v SCP Mondi, ružomberském papírenském a celulózovém kolosu. Dále vlastní SHP Group, několik evropských výrobců oblálek, VČE - transformátory, řadu realitních projektů, Golem Production, Centronet nebo Pharro Praha CZ. Fiľa je možné občas spatřit v centru Prahy ve společnosti modelek. Děvčata mívají tašky plné zboží z Pařížské ulice.

-mot- 

Zpět