Mateřská firma Vajdova, Rajčákové a Foglarova holdingu dosáhla historicky nejvyššího zisku

17.11.2009 09:51

Investiční holding Proxy – Finance vydělal rekordních 466 milionů korun po zdanění. Jedna z nejstarších tuzemských finančních skupin byla založena na konci roku 1991. V devadesátých letech patřila mezi nejdůležitější minoritní vlastníky IPB. Významně pomáhala managementu banku ovládat a de facto i zruinovat. Dnes dvaašedesátiletý lídr Proxy – Finance Peter Vajda byl od roku 1993 členem dozorčí rady IPB.

Loňský zisk Proxy – Finance byl o 171 milionů korun vyšší než v roce 2007. Zásadně se na něm podílely přijaté dividendy, výnosy z finančního majetku a tržby z prodeje cenných papírů. Klíčovou dceřinou firmou je Prvá slovenská investičná skupina (PSISK), pod níž spadají Majetkový holding, polovina vydavatelství Petit Press, jehož vlajkovou lodí je deník SME, třicetiprocentní podíl ve VÚB Leasingu. Další důležitou dcerou je realitní skupina Fintop, následuje obchodník s cennými papíry BH Securities, podíl v Dimensionu nebo velmi zajímavé vinařství Sonberk.

Vlastní kapitál Proxy – Finance a hlavních dceřiných společností se na konci roku 2008 pohyboval kolem 4,1 miliard korun. Kontrolními akcionáři jsou Peter Vajda, Václav Foglar a Andrea Rajčáková, kteří dohromady drží téměř 66 procent.
-mot-

Zpět