Soud bude tento týden rozhodovat o zablokování 14,8 procent ArcelorMittalu Ostrava

09.11.2009 07:12

Jediný akcionář společnosti Českomoravská železárenská, jehož totožnost je webu motejlek.com známa, podal ke Krajskému soudu v Ostravě návrh na nařízení předběžného opatření, kterým má být ve Středisku cenných papíru v Praze zablokováno 1 834 481 ks akcií společnosti ArcelorMittal Ostrava, které jsou v držení společnosti Petrcíle a její ještě nedávné dceřiné společnosti Harvton Investments. Záležitost bude rozhodovat místopředseda Krajského soudu v Ostravě Petr Hampel.

Jediný akcionář Českomoravské železárenské se opírá o usnesení Nejvyššího soudu České republiky z 23. září 2009. Toto usnesení vrací Českomoravskou železárenskou zpět do hry o balík 1 834 481 akcií ArcelorMittalu Ostrava. Jde o plných 14,8 procent největší tuzemské ocelářské firmy.

V současné době je tedy vyloučeno, aby se akcie, které dnes drží nebo kontroluje duo fatale Pavel Tykač/Petr Kellner, daly prodat společnosti ArcelorMittal, majoritnímu vlastníkovi ostravských hutí. O situaci je velmi podrobně informován například Petr Mlejnek, společník advokátní kanceláře Brzobohatý Brož & Honsa nebo Tykačův člověk v Petrcíle Tomáš Láznička.

Verdikt Nejvyššího soudu zrušil předchozí usnesení Vrchního soudu v Olomouci ze dne 24. dubna 2007 a usnesení Krajského soudu v Ostravě ze dne 19. července 2006. Spor před Nejvyšším soudem byl o tom, že jediný akcionář Českomoravské železárenské v roce 2004 neodsouhlasil navyšování jmění v Českomoravské železárenské. Tím pádem nemohl dát pokyn, aby se navyšovalo jmění v dceřiné firmě Petrcíle a následně, aby se prodával obchodní podíl v Petrcíle do rukou Zuglite Investments, za níž tehdy stál Pavel Tykač.

Českomoravská železárenská byla v letech 2004 až 2004 jediným majitelem Petrcíle, v jejímž portfoliu bylo ještě nedávno 14,8 procent akcií ArcelorMittalu Ostrava. Férová hodnota balíku se pohybuje nad hranicí 10 miliard korun. Po roce 2004 začaly různé přesuny a za majitele nebo toho, kdo kontroluje Petrcíle, se začal vydávat Radim Masný. Další soudní řízení by měla prokázat, že majitelem byl někdo úplně jiný.
-mot-

Jak šel čas
Březen 2000
Českomoravská železárenská, jejímž vlastníkem byla fyzická osoba, koupila od bývalých šéfů Nové huti
společnost Petrcíle.

Červenec 2004
Dochází k navýšení základního jmění Českomoravské železárenské z 1 na 5 milionů korun, což bylo napadeno žalobou jediného akcionáře. Na základě úspěšného dovolání jediného akcionáře vrátil toto Nejvyšší soud ČR zpět k dalšímu projednávání.

Červenec 2004
Navýšení základního jmění Petrcíle z 300 tisíc na 1 milion korun. Vstup Radima Masného, Vladimíra Pavlíka a Vratislava Mynáře.

Srpen 2004
Masný a jeho společníci převádějí vlastní obchodní podíly v Petrcíle na společnost Chata Kopřivná, kterou ovládá Masného advokát Karel Ležatka.

Květen 2005
Po výhře v arbitráži s českým státem dochází k odprodeji 100 procent obchodního podílu ve společnosti Petrcíle ve prospěch kyperské Zuglite Invesments, kterou ovládá Pavel Tykač. Jednatelem společnosti se stává Tomáš Láznička.
Smlouvy o prodeji obchodních podílů ve společnosti Petrcíle podepisují za prodávající dne 18.5.2005 odvolaní členové představenstva. Ve smlouvách o prodeji jsou uvedené podíly, které prodávané firmy nikdy nevlastnily.

Leden 2008
Celý obchodní podíl v Petrcíle je zastaven ve prospěch společnosti Marksamy, která je součástí konsolidovaného celku Petr Kellner/PPF Group.

Léto 2009
Petrcíle převádí firmu Harvton Investments do neznámých rukou. Prodejní cena stanovena na 7,2 miliardy korun. Obchod nebyl vypořádán – neproběhla platba. Harvton byl v době prodeje vlastníkem 1 719 881 akcií ArcelorMittalu Ostrava. Dalších 114 600 akcií vlastní Petrcíle.

Září 2009
Nejvyšší soud České republiky zrušil předchozí rozhodnutí Vrchního soudu České republiky a Krajského soudu v Ostravě. V usnesení Nejvyššího soudu stojí: „Jejich právní posouzení věci je nesprávné“.

Listopad 2009
Jediný akcionář společnosti Českomoravská železárenská podal ke Krajskému soudu v Ostravě návrh na nařízení předběžného opatření, kterým má být ve Středisku cenných papíru v Praze zablokováno 1 834 481 ks akcií ArcelorMittalu Ostrava.

Web motejlek.com disponuje veškerými smluvními ujednáními a soudními rozhodnutími vztahujícími se k popisované kauze.

Zpět