Třinečtí oceláři Blašková, Balko a Moder prodali České loděnice kyperské firmě Alamance Holdings

25.11.2009 15:38

Společnost ČL invest, která je jediným vlastníkem Českých loděnic, změnila majitele. Za zhruba 53 milionů korun ji koupila od Evžena Balka, Márie Blaškové, Jána Modera, Petera Planého a Svetlany Tóthové kyperská firma Alamance Holdings. První tři jmenovaní prodávali po jedné čtvrtině, Planý a Tóthová po osmině.

Jak již bylo zmíněno, zásadním aktivem ČL investu jsou České loděnice. Stavitel kontejnerových plavidel, chemických a plynových tankerů s fabrikami v Děčíně, Ústí nad Labem a Valtířově loni dosáhl obrat ve výši bezmála 380 milionů korun. Firma dokázala meziročně zcela obrátit výsledek hospodaření. Ze ztráty 76 milionů v roce 2007 se loni přehoupla do pětimilionového zisku. Provozní zisk dokonce překročil hranici 40 milionů.

České loděnice vedou minimálně jeden velmi zajímavý soudní spor. Již dávno bylo v jejich prospěch rozhodnuto řízení s Dirkem Plambeckem. Výtečník tak dluží české firmě 27,7 milionů korun i úrokem od srpna 1995. Plambeck ale zmizel. Podařilo se ho najít v Jihoafrické republice, kde dnes žije a provozuje byznys.

Ve druhé polovině devadesátých let byl významným akcionářem Českých loděnic spolumajitel investiční skupiny Proxy – Finance Václav Foglar. Jde o tchána Filipa Dvořáka, nedávno zvoleného starostu Prahy 1.

Na začátku článku zmínění prodávající, patří mezi velké ryby českého a slovenského byznysu. Blašková, Balko a Moder kontrolují propojenou ocelářskou a obchodní skupinu Finitrading/Moravia Steel/Třinecké železárny. Dále vlastní dominantní a vysoce profitní slovenské rejdařství Slovenská plavba a prístavy. Majetek, který na ně připadá se pohybuje v rozmezí 13 až 20 miliard korun.

Zajímavou dvojicí jsou i Tothová s Planým, kteří působí například ve společnosti Minerfin. Jde o významného obchodníka s komoditami, zejména železnou rudou, hutním materiálem nebo báňskými stroji. Minerfin v letech 2004 až 2007 celkem vydělal přes 3,6 miliard Skk po zdanění.
-mot-

Zpět