Tykačův Charlton exekuuje bývalou firmu někdejšího pražského pozemkového magnáta Červenky

18.11.2009 22:54

Ještě před pár lety se Miloši Červenkovi dařilo za mimořádně výhodných podmínek získávat desítky hektarů státních pozemků v Praze. Měl nastartováno k mnohamiliardovému majetku. Chtěl vybudovat nové čtvrti, na nichž se měl podíl legendární architekt Norman Foster. Rostl „do nebe“.

Pak se ale spekulant s pozemky, jemuž dlouho přálo štěstí, zapletl s velkými „kluky“ českého byznysu, například ze skupiny PPF. V roce 2006 skončil ve vazbě. Později se ukázalo, že se ničeho nekalého nedopustil. Bylo už ale pozdě. Dluhová spirála se rozjela. Řada Červenkových společností skončila v insolvenci nebo na jejich majetek byla uvalena exekuce.

Do problémů se dostala i firma Yamea, kterou Červenka vlastnil v letech 2006 až 2008. Yamea si v roce 2007 vzala půjčku ve výši kolem 30 milionů. Zřejmě nesplácela a tak na ni soud uvalil exekuci. Věřitel bude uspokojen z prodeje pozemků, k němuž by mělo dojít do konce letošního roku.

Zmíněným věřitelem je společnost Charlton, která zastřešuje jistou část tuzemských aktivit Pavla Tykače, třetího nejbohatšího občana České republiky. Osmačtyřicetiletý Červenka si může být jist, že Tykačovi lidé budou stoprocentně důslední.
-mot-

Zpět